Optimizacija web stranice

Optimizacija web stranice vrši se po završetku izrade. Nakon uspješne optimizacije web stranica pokreću se i podešavaju marketinške opcije.

Za uspješnu optimizaciju važno je koristiti manje kodove kako bi se stranica čim brže učitavala i stvarala čim manji broj zahtjeva prema serveru. Osim optimizacije glavnog koda web stranice, vrlo je važno koristiti što manje dodataka i komponenti na stranici. Popularna opcija za kombiniranje kodova i smanjivanje zahtjeva uklanjanjem neiskorištenog CSS koda je dodatak Wp Rocket. Wp Rocket je jednostavan caching alat koji dopušta i izuzetak pojedinih datoteka ako primijetite da se određeni dio stranice ne učitava. Mobilnost i brzina Wp Rocketa je ono što oduševi svakog korisnika. Osim korisnih alata za kodove, nudi i opciju CDN-a i mogućnost optimizacije fotografija.

Što se tiče optimizacije fotografija, i dalje savjetujemo ručnu optimizaciju svake fotografije koju stavljate na web stranicu za što bolje rezultate. Nakon komprimiranja fotografije savjetujemo prebacivanje fotografije iz popularnih jpg, png, bmp formata u novi webp format koji uvelike smanjuje veličinu datoteke.

Svaki dio stranice trebao bi se optimizirati za što bolje korisničko iskustvo. Katkad ćemo zbog estetike same web stranice ipak morati „žrtvovati” jedan dio optimizacije stranice. Efekti na web stranici izgledaju privlačno i daju joj „iskru života”, ali za optimizaciju web stranice predstavljaju smetnju. Popularni PageSpeed servis Googlea upravo će zbog takvih dijelova web stranice prikazati lošiju ukupnu ocjenu. Zato treba pažljivo odrediti do koje mjere želite utjecati na ukupnu ocjenu s efektima na web stranici. Naše mišljenje je da ocjena 90/100 optimizacije stranice na PageSpeed servisu predstavlja optimum jer omogućava dovoljno prostora za estetiku stranice, ali i dalje predstavlja odličnu ocjenu za optimizaciju.

Osim PageSpeed servisa Googlea, kao alternativu predlažemo GTmetrix koji je nešto oštriji po ocjenama, ali i detaljniji u opisu problema koje možete popraviti.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
XING
WhatsApp
Email
Print
Scroll to Top
HrZip izrada web stranica

Pokrenimo projekt

Upit za izradu ponude