Što je to SEO?

Search engine optimization, odnosno SEO, podrazumijeva sve aktivnosti usmjerene na prilagođavanje sadržaja, oblika i općenito tehnologije koja podržava web stranice, odnosno tražilice. Ukratko , SEO je optimizacija web stranice za tražilice. SEO pomaže da se kroz određene tehnike web stranica nalazi pri vrhu pretraživanja bez plaćenog oglasa, tj. organski.

Više od 80% korisnika interneta pronalazi web stranice putem tražilice ili direktorija te ukoliko se web stranica ne prikazuje na prvih 3-6 stranica, ona neće biti pronađena. Također, tražilice su jedan od ključnih izvora prometa na web stranici. S obzirom da bi se trebalo uložiti u SEO, koja je razlika između ulaganja u SEO i plaćene oglase? Iako SEO zahtjeva duže trajanje, pripremu te napore, dugoročno, SEO je efikasniji od plaćenih oblika te se može stalno pratiti uspješnost. Kod pretraživanja razlikujemo plaćene oglase od SEO prema pozicioniranju na pretraživanju. Odnosno plaćeni oglasi se nalaze pri vrhu pretraživanja, moguće je najviše četiri oglasa po stranici, dok poredak organskih web stranica se raspoređuju prema uspješnosti SEO i moguće ih je najviše deset po stranici.

Ključne riječi te linkovi su dva ključna elementa SEO. Ključne riječi mogu se koristit u opisima, naslovnoj strani, glavnoj navigaciji, URL-ovima te tekstu općenito. Ne treba pretjerivati s ključnim riječima, odnosno opis ili tekst ne moraju biti napisani samo sa ključnim riječima, štoviše ne preporuča se, stoga treba ih koristiti pametno. Ako se sami uputite u SEO vode morate paziti da svoj web ne unazadite, odnosno korištenjem pogrešnih „ključnih“ riječi te pogrešnih tehnika SEO, možete napraviti više štete nego koristi. Preporučamo da angažirate stručnjaka te da ne radite sami osim ako niste iskusni u tom području, jer na kraju, s razlogom postoje SEO stručnjaci.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
XING
WhatsApp
Email
Print
Scroll to Top
HrZip izrada web stranica

Pokrenimo projekt

Upit za izradu ponude